Segítsüti 2016., avagy így kerek a történet



Íme a Segítsüti felajánlásom: 40 darab formabontó puncskocka. A képre nem fért fel mind. :)
Ebben az évben nekik segítünk: Démétér Alapítvány.

Puncskockát először egy nagyon édes fiúnak sütöttem. Csodálkoztam, hogy épp ez a kedvenc sütije, de ahogy körbenéztem, kiderült, hogy a környezetemben rengetegen rajonganak ezért a retro édességért. Ahhoz képest, hogy milyen csinos és finom a végeredmény, igazán nem kíván sok időt, sem nagy furfangot az elkészítése. Szóval, új süti került a repertoárba, és ahogy az lenni szokott, most folyton ezt sütöm. 
Már az első alkalommal felmerült az ötlet, hogy ebből találom ki a segítsütimet, de az igény, hogy postázható édességet készítsek, először teljesen más irányba terelt. Egy hete még kekszekkel kísérleteztem, elkészült néhány adag prototípus, de valahogy nem találtam elég jónak őket. Az viszont biztos, hogy az így felhalmozott készlettel átvészeljük az áprilist (májust). 
Ahogy közeledett az aukció, ráébredtem, hogy az első sugallat volt a helyes, bevásároltam, nekiláttam, és az ötlet elsőre sikerült.
A süti végül mégsem lett postázható, de szeretném, hogy akárhonnan bátran licitáljanak a támogatók. Tudom, hogy ebben a pici országban milyen iszonyatosan messze vannak egymástól az emberek, és milyen rettenetesen nehéz összetalálkozni, ezért bevállalom, hogy elvisszük a sütit oda, ahova kell, ha a nagylelkű licitnyertes nem tud érte jönni. :)
  
A puncskocka receptjét a Vidékíze oldalán találtam, és amíg kocka volt a kocka, addig nem is változtattam rajta. Most viszont egy kicsit mégis.
  
A recept kattintás után olvasható.
    
Formabontó puncskocka
40 darab
  
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csipet só
2 teáskanál sütőpor
2 citrom reszelt héja
25 dkg vaj
2 tojás
A száraz hozzávalókat egy tálban összekevertem, majd a vajjal összemorzsoltam a lisztes keveréket, végül a tojással készre gyúrtam a tésztát.
A tésztát két részletben fél cm vékonyságúra kinyújtottam, majd 4 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggattam 40 korongot. A korongokat 200 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. A maradék tésztát összegyúrtam, a tepsi nagyságának megfelelően kinyújtottam, és egy lapban megsütöttem, majd hagytam kihűlni.
  
A töltelékhez:
a tésztalap összemorzsolva
10 dkg porcukor
3 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
0,5 dl kávé
1 teáskanál rumaroma
5 dkg vaj
3 evőkanál baracklekvár
Az összemorzsolt tésztát összekevertem a cukorral és a kakaóporral. a tejbe beleöntöttem a kávét és a rumaromát, majd ráöntöttem a morzsára. Végül hozzáadtam a vajat és a lekvárt, és az egészet jól összegyúrtam. A puncskockánál szeretem, ha itt-ott látszik egy-egy kikukucskáló tészta darab, de itt ez most nem jó, ezért szépen egyneművé kevertem a masszát.
Két sütőpapír közé halmoztam a tölteléket, és 2 cm vastagságúra nyújtottam. Mivel a korongok sütés közben kissé összeugrottak, ezért kerestem a tésztához használt szaggatónál kicsivel kisebb átmérőjű eszközt (a kis feles talpas kristálypohár épp megfelelt a célnak), és negyven korongot szaggattam a töltelékből. Összeállítottam a sütiket: tésztakorong, töltelék, tésztakorong. Egymás mellé rendeztem őket egy kis tepsire, tetejükre tettem egy másikat, és négy kiló liszttel egy éjszakán keresztül préseltem őket a hűtőben.
  
A mázhoz:
20 dkg porcukor
fél citrom leve
néhány evőkanál meggylé
(a kis szív dekorációhoz még egy csepp piros ételfesték)
A porcukrot összekevertem a citromlével és annyi meggylével, hogy sűrű cukormázat kapjak. Egy-egy kávéskanálnyi mázat tetem a sütik tetejére, és elsimítgattam a szélekig. 
A maradék cukormázba cseppentettem egy kis piros festéket, és fogvájóval apró szíveket rajzoltam a tetejére.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ütős már az elnevezés-látvány kontrasztja is: kerek puncskocka, és ráadásul nagyon szeretem. <3 Guríthatnál erre egyet... ;-)) Magas licitet Neked-Nekünk!

    VálaszTörlés