Tegnap két vihar között legalább kisütött a nap, ma már meg sem szakad a felhősátor a fejünk felett. Szerencsére jó nagy adagot sütöttem a nyári kekszből, kitart, amíg kiderül.
Citromos, a bazsalikomtól kissé pikáns, ropogós keksz. Ezt a fajta tésztát nem úgy készítem, mint az omlós kekszeket vagy a kitöltésre váró linzereket. Ott fontos, hogy a cukor feloldódjon és a tészta egynemű legyen. Itt épp az ellenkezője a cél, a tésztát gyorsan begyúrom, a nádcukornak nincs ideje feloldódni, a szemcsék rusztikussá, ropogóssá teszik a kis kekszeket. Ezt még fokoztam egy kis zabpehellyel, és a sütés előtt a kekszekre szórt cukorral. Tojásmentes. Mentával is működik.
20 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg nádcukor + egy kevés a tetejére
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
25-30 bazsalikom levél
12 dkg vaj
A lisztet, a zabpelyhet, a sót, a sütőport, a cukrot, az apróra vágott bazsalikomot és a reszelt citromhéjat összekevertem egy tálban. Hozzáadtam a puha vajat és a citrom levét, gyorsan összegyúrtam, és már ment is a lisztezett deszkára.
Fél cm vastagságúra nyújtottam, és négy cm átmérőjű kerek kiszúróformával kiszaggattam. Megszórtam a tetejét nádcukorral, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt pirosra sütöttem őket. Sokkal finomabb, ha kissé megpirul, mint haloványan. Az ízek hidegen érvényesülnek igazán. Nagyon sokáig eláll.
Egy falat napsugár, úgy érzem. <3 Mentám nekem is van a kertben... :)
VálaszTörlésNekem időnként a konyhapulton kis cserépben, menta, snidling, bazsalikom, rozmaring... Attól függ, éppen mi készül. :)
Törlés