Kacsás lepény

     
Ez a lepény maradék-felhasználás a köbön. Az olajbogyós rudakat szinte mindig úgy készítem, hogy egy jó nagy adag tésztát begyúrok, és egyszerre csak a harmadát vagy felét sütöm ki. Ilyenkor a tészta másik része szunyókálni megy a mélyhűtőbe. Nincs annál jobb, mint reggel kitenni egy tálra egy csomagot, és este munka után csak sodorni a rudakat, és már mehet is a sütőbe. Vagy fordítva, este kitenni, és reggel frissen sütve a reggeliző asztalra tenni. Naszóval, a lényeg, hogy mindenfélét megtakarítok, és a maradékból igenis lehet ünnepit készíteni. Most épp füstölt kacsamelles lepényt.
Elég sokszor készítek ilyesmit, és már megtanultam, hogy nem elég egyszerűen megtölteni hússal a tésztát, valahogy meg is kell neki ágyazni. Ebben a receptben egy nem szokványos krumplipüré az alap, ami fehérborral, snidlinggel és egy kis mustárral készült. Erre terítettem a darált füstölt kacsamellet és a fekete olajbogyót.  
A tészta hozzávalói megtalálhatók az olajbogyós rúdnál, az ott található adagnak az épp a harmada volt, de a receptben leírtam egy tésztát, ami épp ekkora lepényre elég, és már bevált.

Kacsás lepény

A tésztához:
25 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1,5 dl langyos tej
1 dkg élesztő
1 tojás + 1 a kenéshez
1 kávéskanál cukor
3 dkg vaj
1 teáskanál só
Összekevertem a kétféle lisztet a sóval. Felfuttam az élesztőt a tejben a cukorral. A liszt közepébe öntöttem az élesztős masszát, a vajat és a tojást, majd bedagasztottam a tésztát. Negyven perc alatt a duplájára kelesztettem.
  
A töltelékhez:
3 közepes krumpli
3 dkg vaj
1 dl fehérbor
1 teáskanál mustár
1 teáskanál só
1 csapott kávéskanál bors
snidling ízlés szerint
és még:
25 dkg füstölt kacsamell (vagy bármilyen nem halálra sütött hús)
10 dkg olajbogyó (fekete jobban passzolt)
fél kápia paprika
a kenéshez egy tojás
A krumplit kockákra vágva sós vízben megfőztem, hozzáadtam a sót, a borsot, a vajat, a mustárt és a bort, majd összetörtem, és jól kikevertem. Végül hozzáadtam az apróra vágott snidlinget.
A kacsamellet, a kápia paprikát és az olajbogyót ledaráltam az aprítógépben.

A tészta kéthamadát kinyújtottam lisztezett deszkán, belefektettem a vajazott, lisztezett tálba úgy hogy két cm-es pereme legyen. A maradék tésztával kreatív szakkört játszottam, és feldíszítettem vele a lepényt. A tetejét megkentem tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt pirosra sütöttem. 

5 megjegyzés: